Harri igår

Hej! Igår for jag till Sundom och red Harri. Jag har ju bara ridit honom tre gånger, så jag har ju inte hittat alla knappar på honom, men oj så härlig han är att rida! Han har varit på tillridning/träning i någon månad, så det var stor skillnad sedan jag sist red honom. Jag red ett lättare pass bara, 35 minuter uppsuttet och 10 minuter framskrittning för hand.

Harri var sååå fin! Var väldigt fin och pigg, i början var han lite spänd (kompisen sprang och gnäggade i hagen), men han kom snabbt till arbete och slappnade av fint. När jag rider Harri får jag fokusera mest på min sits och att jag inte faller över halsen på honom, han har så stor trav så det känns som om man rider en storhäst på 180cm haha. Det är svårast för mig i övergångarna, men när vi kommit igång i traven går det lättare. Måste träna min bål mer så jag har styrka att hålla mig upprätt i sadeln. Red många skänkelvikningar också för att mjuka upp honom i kroppen.

Senast jag red honom var galoppen väldigt svår, men nu fattade han lätt åt båda hållen och galopperade fint. Det gick bra de första gångerna, men sen blev fattningarna lite hastiga och stressiga, bara på grund av mig. Jag får liksom nån inre stress när jag ska fatta galopp, så min hjärna tänker för mycket, grötar ihop alla hjälper och det blir pannkaka av hela grejen. När vi fick en bra fattning åt varje håll efter min lilla meltdown så avslutade vi för dagen, var ändå väldigt nöjd med ridpasset och Harri var superduktig och gjorde sitt bästa utefter förutsättningarna jag gav honom.

Tog av all utrustning, borstade honom och gav lite morötter som belöning, och sen gick vi ut till hagen igen. Harri var supernöjd och ställde sig och gosade med sin kompis i hagen, och jag gick in och mockade hans box och fyllde på hans vattenhink innan jag åkte hem, efter x antal timmar utomhus så var jag vrååålhungrig!

Sista ridpasset avklarat

Hej! Igår for jag till stallet till typ 17-tiden, började med att mocka boxen medan jag väntade på Maria, hann precis bli klar när hon dök upp. Vi packade alla grejer som Jasuska skulle ha med sig till beridaren. Jag putsade all utrustning i förrgår på kvällen, så igår var det bara att packa ihop allt. Vi ”tvättade” schabraken och en av grimmorna vi ska skicka med henne och hängde upp dem att torka på staketet till ridbanan, hoppas de har hunnit torka tills idag.

Efter att Maria hade åkt hem så gjorde jag i ordning Jasuska, hon var sååå trött och halvsov medan jag sadlade och donade. Det var varmt igår, så det var nog därför hon var trött. Jag red i ganska exakt 40 minuter, gick jättebra. Så himla skönt att få avsluta med ett bra ridpass, det förra blev ju lite halvdant när jag flög av, haha. Hon var iallafall väldigt lugn och fin, hon travade med lugn och bra takt. Hon var lite trög för de sidförande hjälperna idag, men med en liten dutt av spöt så kom hon fint igång. Galoppen kändes fin idag, hon rusade in i fattningarna vissa gånger. Vänster galopp var lite fyrtaktig idag, och höger galopp var svår att hålla igång på långsidorna. Eller ja, på långsidan vid stallet bröt hon av på, den andra långsidan gick hur bra som helst. Nåja, beridaren lär ha att ta itu med iallafall! :smile: Avslutade med att skritta ut en kort bit på grusvägen tillsammans med Heli och Goldie, sen gick vi in i stallet igen och jag duschade av Jasuska och plockade undan hennes utrustning.

Idag vid 9-10 tiden åker hon, nu när inlägget är uppe (8.00) så är jag troligen redan i stallet och gör i ordning henne för resan. Det är några bekanta till Maria som ska köra henne dit, så jag får säga hejdå åt henne när vi lastat. Uähh, jag lär ju bli jätteblödig. Anyway, talk to you later!

Jag fick tugga grus

Hello! Igår hoppade jag som sagt, som ni läste i rubriken så fick jag tugga grus, haha, men mer om det längre ner.

Kom iallafall till stallet efter 12, gick och byggde bana först. Blev nästan övningen ”huset”, men utan själva skorstenen, hade inte tillräckligt med hindermaterial vid ridbanan för det. Hade kunnat gå och hämta mer bommar från ridhuset, men jag orkade verkligen inte, haha.

Här ser ni min lilla bana, blev lite hipp som happ men det funkade! Fick träna inramning på bommen med bara ett cavalettiblock på. Började värma upp på de små kryssen och det lilla ”räcket”, hon hoppade bra. Ridbanan är ju inte den största, så det blev omhoppningssvängar överallt haha. Hoppade banan i trav och föll in i galopp lite när det kändes bra.

Det blev knas när vi kom på det gröna krysset i hörnet i galopp en gång, redan när vi kom genom svängen kände jag att nej, det här blir inte bra. Jasuska kom allt för nära och gjorde ett kråkhopp rakt upp i luften för att kravla sig över. Det resulterade i att hon sköt mig ur sadeln och jag landade på halsen, hon stannade efter hindret och jag flög av rakt framåt. Landade på knäna, höften, rumpan, axeln och sist slog jag i huvudet (inte hårt dock). Lämnade kvar på marken en stund och låg och kände efter så alla lemmar var hela. Hörde hovslag, så jag tänkte att nu springer nog Jasuska iväg, nä, hon kom fram till mig och nosade på mig, sötnos!! :heart:

Sänkte ner hindret några hål för att få tillbaks självförtroendet, kändes bra när jag hoppade upp igen trots att jag var öm i kroppen. Travade runt lite och tog lite galoppfattningar. Hon var så lugn och fin, inte en tendens till att dra iväg som hon kan göra ibland. Världens finaste häst. Hoppade de andra hindren i trav och samma hinder i trav också, då kändes det bra. Fattade sedan galopp och tog hindret i galopp åt båda hållen, gick så bra. Jasuska hoppade jätteförsiktigt efter att jag ramlade av, nästan som att hon inte ville att jag skulle ramla av igen.

Efter att vi hade avslutat bra med hoppningen så travade jag av på långa tyglar och sen skrittade vi en lång stund. Hon blev riktigt trött, så jag duschade av henne och så fick hon gå ut i hagen en stund igen. Hon rullade ju sig såklart direkt, sötnos! Plockade bort hindren från ridbanan och mockade boxen före jag for hemåt.

Hon kommer säkert ha träningsvärk idag, så det blir nog ett lättare pass på ridbanan i alla gångarter så hon får sträcka på benen lite. Avslutar säkert med en skrittur på grusvägarna så hon får lite annat underlag under hovarna. Ska putsa hennes utrustning idag då hon åker till Jeppis på söndag, så det är gjort tills dess och allt är rent… Det är dessutom ett tag sen jag har putsat utrustningen, så det är nog dags! Vi hörs senare!

Sötnosen medan vi skrittade fram!

Dressyrpass i ösregn och uteritt i sommarvärme

Hej! I förrgår red jag på ridbanan i ösregn, det var ingen höjdare tyckte Jasuska, haha. Ridbanan var i princip en pool så hon var tittig och ville inte gå fram, svårt att få henne framme för skänkeln när hon kunde tvärstanna på grund av vattnet. Iallafall, vi red på ridbanan i ca 30 minuter, och sen skrittade vi av på grusvägarna och i skogen. På ridbanan fokuserade jag mycket på övergångar och tempoväxlingar, samt så gjorde jag mycket skänkelvikningar och framdelsvändningar, både större och mindre. Hon kämpade på bra trots att hon inte gillade ösregnet och vattnet på ridbanan.

Provade också att rida igenom lätt C dressyrträningsprogram, det kändes faktiskt helt ok. Första gången vi red igenom programmet för ett par månader sen kändes det rent ut sagt skit, det gick inte att galoppera i vänster varv och vi hade nog inte många vägar på rätt ställe, haha. Det var kaos helt enkelt. Nu gick det bättre, det hade gått ännu bättre om inte ridbanan hade varit dränkt, men det måste man ju öva på också! Jasuska är svår att rida i kort trav, jag måste lära mig att komma ner i sadeln, dels slappna av men också komma till ridning. Det är klurigt med ridning, haha. Alla vägar var på rätt plats när vi red igenom programmet, men jag fick lite fel gångarter här och där när hon blev spänd pga vattnet, men mycket bättre än sist iallafall! Nu kunde vi ju galoppera i vänster varv iallafall. Det är svårt med galopp snett igenom, hon bryter gärna av halvvägs och vinglar, så det finns mycket att förbättra där.

Igår red jag ut, det började lektioner när jag var klar att börja rida, så jag tog en uteritt istället. Blev mycket skritt och lite galopp och trav. Jasuska var riktigt fin, sådär lagom pigg. Dock såg hon en massa läskiga monster överallt som försökte äta upp henne, så jag fick påminna henne om att det inte var farligt, stackars liten ;-) vi stannade bland annat och hälsade på några barn som ville klappa, så jag hoppade av där och de fick klappa en stund… Familjens hund kom plötsligt rusande och sprang och skällde på Jasuska och sprang bakom henne… hon är inte speciellt förtjust i hundar, så det var en jäkla tur att hon inte sparkade. Det var överlag en riktigt härlig uteritt, vi var ute i lite mer än 1,5h och det var helt underbart väder ute. Sommarvärme, men med en lätt bris.

Idag ska jag också till stallet, planen är att vi ska skutta lite hinder. Ska försöka åka ut till stallet till runt 12-tiden så får jag förhoppningsvis vara ifred på ridbanan och har all plats som behövs. Och så får vi hoppas på att ridbanan har torkat upp så den är ridbar, såklart! Jag tror att jag ska lägga upp en bana på typ 3-4 hinder. Finns bara 3 par hinderstöd men har ju 2-4 st cavalettiblock att använda också, så det får duga isåfall. Jaja, jag får se vad jag klurar ihop! Vi hörs sen, ska försöka få lite filmer :smile:

Dagens ridpass

Hej på er! Som jag gissade så var Jasuska väldigt spänd idag efter fyra dagars vila. Dessutom var alla hästar ute i beteshagarna, så hon höll på och gnäggade efter dem (har aldrig hänt förr under ridning, jag blev nästan chockad när hon började gnägga, hahaha!) och spände sig och höll på som en galning haha. När hon blir såhär spänd så är det bara att fortsätta rida framåt och rida övergångar och ignorera hennes funderingar, trots att det är frustrerande ibland. Idag gick det asfort när man red mot hagarna, och så var handbromsen i när man red från hagarna, haha. Inte är det lätt när man är en ensam stackars häst.

Jag red i ungefär 45-50 minuter, i princip tills hon inte var så himla spänd längre och kunde gå i samma takt i alla gångarter och hålla gångarten utan att öka eller sakta ner. Gjorde många skänkelvikningar och öppnor för att få henne uppmjukad i kroppen. Red även 90 graders vändningar, fokuserade på att hon i princip skulle stå på samma ställe med bakbenen och flyttade frambenen istället. Hon vill gärna gå utåtställd ibland, så jag får påminna henne om att man ska gå rak/lite ställd inåt. Mot slutet gick det iallafall bättre, jag gav mig när hon kändes relativt avslappnad, sen skrittade jag av för hand och så gick vi in i stallet. Hon stod och halvsov medan jag plockade av utrustningen, sen duschade jag av henne, hon blev väldigt svettig.

Imorgon är planen att rida ett mer trimpass, likt det idag men mer fokuserat på detaljer och programdelar. Hoppas det går vägen, vi får se hur hon känns när jag sitter upp imorgon! Nu ska jag chilla före jobbet, vi hörs mer imorgon!

Ett par dagars vila

Hej! Igår och idag fick Jasuska vila från ridning, jag mockade bara boxen och gosade lite och borstade bort smuts och damm från henne. Har haft fullt upp båda dagarna, igår var jag så trött efter jobbet och sov till 18 (!) och såsade mig till stallet för att mocka.

Idag har svärmor varit hit på besök, så vi gick ut och gick på vandringsleden, blev 4,8km promenerat där, det var så fint där. Jag har inte gått på just den delen av vandringsleden, den var så fin, och väldigt kuperad. Tur att jag hade bra skor, det blev väldigt mycket stadigare iallafall än att gå runt i gymnastikskor liksom.

Jag ligger i soffan just nu och halvsover, ska ta en powernap före jobbet och vila, jag har varit sjukt trött de senaste dagarna, så det är nog kroppens sätt att säga att den behöver återhämta sig. Vi hörs snart igen ♥

Såhär mörk var himlen för ett par nätter sedan. Hua!

När alla spärrar släpper

Jag är lyrisk efter gårdagens ridpass!! Det gick så himla bra, jag grät nästan av lycka. Men mer om det sen, jag åkte till stallet till typ 13.40 och tog in pållen och kratsade ur hovarna och sköljde av dem. Ställde upp henne på gången och borstade lite innan jag började mocka boxen. Hann mocka lite före hovslagaren kom, så jag stod och pratade med honom en stund innan jag mockade klart boxen. Christer är superduktig, en fröjd att se honom jobba. Jag är ju inte så insatt i hovar tyvärr, men tycker det är intressant att se på när man skor och håller på med hovar osv, det är alltid roligt att lära sig mer.

När skoningen var klar fixade jag i ordning i stallgången efteråt, sopade bort allt ”avfall” och plockade upp alla sömmar som låg i stallgången. Sadlade på henne och gick ut på ridbanan för att känna hur hon kändes. Ingen ömhet i bakhovarna trots att skorna togs av, superskönt! Red i en timme, skrittade fram både för hand och uppsuttet, gjorde många skänkelvikningar och öppnor. I traven hade hon väldigt bråttom i början och jag fick göra många övergångar och lugna henne med rösten, ibland funkade det och ibland inte. Fokuserade att jag skulle rida lika mycket i båda varven och göra samma saker i båda varven.

Som jag nämnt tidigare har hon alltid haft svårt för vänster galopp och enkelt för höger galopp, men den senaste veckan har det bytt plats, vänster har varit enkel och höger galopp har varit omöjlig i början. Efter en stund har det gått bättre, men det har ändå varit frustrerande. Idag släppte alla spänningar och spärrar. Jag provade galoppera först i vänster varv, det gick så bra. Tog några varv och volter i vänster varv och övergick sedan till höger varv, ville se hur hon kändes där. Fattningen kändes helt perfekt, och hon galopperade så bra! Galopperade några varv och på några volter där också och var så lyrisk när hon kunde galoppera i båda varven! Äntligen börjar vi komma framåt i utvecklingen, är så himla glad! Tänkte att jag kan prata mer om vår (och min utveckling) i ett annat inlägg, och lite hjälpmedel för att komma till insikt.

Efter att vi hade galopperat åt varje varv lite och skrittat och travat lite emellan så tog vi en sista galopp åt varsitt håll, och wow vad det kändes bra. Kunde i princip sätta mig ner i sadeln med kontakt på tygeln och nästan börja samla ihop galoppen till en mer kontrollerad galopp. Jävlar vad jag blev inspirerad nu!! Hon blev svettig, så jag duschade av henne innan hon fick gå in i boxen och få lite godis, det förtjänade hon efter ridpasset. Duktig, är så glad över henne.

Idag ska jag till stallet igen, blir lättare pass idag, ska dock hoppa lite under passet också. Maria kommer så jag ska be henne filma/fota lite medan jag rider och hoppar, vill ha lite bevis, haha. Vi hörs senare!

Ett härligt ridpass


– bilder från tidigare i våras –

Hej! Sitter i soffan nu efter dagens besök till stallet, åkte dit till en 18.30 ungefär och började med att mocka boxen och dona med stallsysslorna. Gick sen ut på ridbanan och ställde upp ett kryss på ridbanan, krysset låg på typ 30 cm, så verkligen inga höjder.

Efter att jag borstat igenom henne och gjort i ordning så gick vi ut på ridbanan och började skritta fram för hand. Hoppade sen upp och började värma upp en bra stund i skritt. När hon kändes bra i båda varven övergick jag till traven, där hade hon lite mer fart på, men efter en hel massa övergångar började hon lugna ner sig och trava med en lugnare, stadigare travtakt. Övade också på att hon ska gå rakt mellan mina hjälper och inte slingra sig som en banan som hon kan göra på vissa delar av ridbanan. I höger varv går det bra, men i vänster varv slingrar hon sig. Jag får tänka på att sitta helt rakt i kroppen och inte ge några omedvetna hjälper åt henne, det är säkert något som bidrar också.

I galoppen gick det först käpprätt åt helskotta, hon rusade bara in i galoppen i högra varvet och bröt hela tiden av, så efter en stund av tragglande övergick jag till vänster varv istället som gick mycket bättre, galopperade fram en stund där så hon fick komma igång i kroppen, och sen provade jag rulla över hindret i galopp. Det gick sååå bra! Hon galopperade med jämn fart fram till hindret och hoppade fint genom kroppen trots den låga höjden. Jag är nöjd med min insats också, jag tror jag satt bra över hindret (svårt att veta när man inte ser sig själv från håll liksom. Hoppade hindret två gånger i vänster varv, och sen provade jag ta mig an galoppen i höger varv igen, då gick det bra där också! Kom över hindret två gånger i galopp, inga konstigheter där heller. Efter detta travade jag av en stund i båda varven och sen red vi ut som avskrittning, bra att variera underlag!

Inte en lugn stund

Bilduppladdningen krånglar, så här kommer lite gamla bilder

Det är mitt liv i ett nötskal nu, jisses vad jag har att göra dagarna i ända. Mina dagar ser ut i princip så här: jobb, sova, äta, stall, äta, duscha och sen loopar vi det haha. När jag väl sätter mig ner i soffan och tänker att nu har jag tid att blogga så hinner klockan bli så mycket innan jag har ens börjat skriva att jag måste sticka till jobbet igen… Måste bli effektivare helt enkelt! :smile:

I tisdags, onsdags och igår var jag i stallet och red efter lite paus från stallet under midsommarhelgen, jag hade riktigt ridsug så jag studsade fram när jag kom till stallet i tisdags, haha. Det skulle börja lektioner när jag hade fixat i ordning Jasuska, så det blev en härlig uteritt på 90 minuter. Blev mest skritt och lite trav, men jag galopperade lite också. Vi hittade en ny stig som vi red på, det var jättemysigt att undersöka inne i skogen. Hon var pigg och glad och väldigt framåt.

I onsdags red jag på ridbanan i ganska exakt en timme och provade rida med dressyrsadeln. Vi (eller ja, Maria) köpte en ny dressyrsadel för ett tag sen, men den kändes inte helt hundra då. Det var dock mitt fel. Jag hade nämligen inte tagit ur de bakre paddarna i schabraket så sadeln lutade framåt (den behöver paddas upp i fram för att ligga bra), så när jag rättade till mitt fel så var det mycket bättre. Jag måste tänka på att sitta upprätt dock och inte falla framåt, men det är avsevärt mycket bättre nu iallafall, tjoho! Jasuska var dessutom väldigt fin och kämpade på bra. En lite konstig/intressant grej är att hon har fått väldigt svårt för galopp i höger varv nu, och lättare för galopp i vänster varv. Tidigare har det varit tvärtom, men hon känns ju ändå fräsch i kroppen så det kanske bara är något tillfälligt. Det är bara att träna vidare! Vi övade iallafall på att fatta galopp åt båda varven utan att rusa iväg, det är svårt för henne men när det blir en lugn fattning ur lugn trav så är det bättre. Jag måste bli bättre på att fatta galopp också, jag känner att jag typ kastar mig in i galoppen och hetsar fram det när det ska komma helt naturligt och enkelt. Vissa fattningar får jag till medan andra är skitdåliga. Skärpning på mig själv!

Igår red jag också på ridbanan och hade allroundsadeln. Red i 80 minuter, ca 50-55 minuter på ridbanan och resten när jag skrittade av utomhus. Jasuska var först lite slö, men när jag hade travat igång blev hon väääldigt pigg. Jag har svårt att rida henne när hon blir sådär pigg som hon kan bli ibland, men jag försöker att inte ta i munnen på henne utan t.ex. lätta långsammare i traven och tänka långsammare när jag sitter i kort trav. Usch vad svårt det ska vara! Vi hade samma krångel med högergaloppen idag, hon fattar galopp och galopperar bra på volt, men när vi kommer ut från volten så liksom tappar hon takten och börjar trava med bakbenen och hon rusar iväg och det blir pannkaka av allt. Jag försöker hjälpa henne så bra jag kan, men det är svårt. Kan inte ridning bara vara lätt ibland, haha?! Överlag var hon väldigt fin och sänkte huvudet fint när jag travade av, det är så härligt att hon har lugnat sig så pass mycket ändå. För ett tag sedan var det omöjligt att trava av på lång tygel utan att hon rusade iväg, men nu gör vi det varje ridpass, hon kan behöva några ”ptrooo” ibland men annars är hon jättefin. Hoppas vi kan komma dit när vi rider på kortare tygel också, så hon slappnar av och kan komma till arbete utan att hon rusar och ilar iväg.

Idag ska jag också till stallet, men det blir nog en lugnare skrittrunda eller promenad, eller ett skrittpass på banan. En av hennes framskor börjar vara lite lös, eller ja, själva skon sitter nog fast, men den har typ glidit fram (?) eller något så det är typ några millimeter mellanrum mellan tåkappan och hoven. Hovslagaren kommer på söndag så det fixas då! Vi får se om hon får nya skor eller om hon får gå barfota, hon har lite trista hovsprickor nu då hovarna är lite torra (hon har lite dålig hovkvalitet på sommaren) så jag försöker olja in hovarna och ha dem blöta så mycket jag kan. Vi får se vad hovslagaren säger!

Nu ska jag sova, vi hörs sen! (om jag nu inte kommer hem supersent igen, haha..!)

Två hästar ridna och en kanin hämtad

Hej! Idag har jag haft en väldigt fullspäckad dag, jag har hållit igång typ hela dagen så jag är helt slutkörd nu, haha. Jag steg upp vid 12 och åkte först till Sundom för att rida Nathalies häst Harry, det gick bra trots att Harry var väldigt trött på grund av värmen, så vi red ett lättare pass på ca 35-40 minuter innan vi gav oss för dagen.

Efter att jag var klar hos Harry så for jag direkt vidare till Jasuska och motionerade henne. Jävlar vad hon var pigg idag!! När jag kom till stallet i måndags var hon lite hängig och slö, hon hade inte ätit upp precis allt hö och hon var varmare än normalt (dock utan puls) i bakhovarna. Hon fick såklart vila i måndags, men igår var hon sitt vanliga jag igen, så skönt! Skrittade ut ca 20 minuter i blåsten, det var en massa läskiga saker i överallt som skrämde henne, tur att vi hade lugna och snälla Aamu med oss som kunde gå före när det blev för otäckt.

Idag då. Jag trodde hon skulle vara slö på grund av värmen, men icke! På ridbanan var hon fin, vi skrittade mest och gjorde skänkelvikningar, öppnor och mycket volter och halter. Försöker få till slutorna, men hon böjer sig liksom åt fel håll, haha. Måste göra något fel med mina hjälper, måste analysera vad jag gör för fel. Anyways, efter att vi hade ridit en stund på ridbanan så tog jag några varv i trav, sen skrittade vi iväg på grusvägen för att skritta av. Där blev hon sååå pigg! Hon taktade sidledes i traven och ville helst galoppera, när jag bromsade så blev det galopp på stället, pust! Hon var på hugget idag, kan man lugnt säga. Det blev en kort galopp på grusvägen ändå så hon skulle få ladda ur, efter det var hon jättesnäll. Vi skrittade förbi den läskiga fårhagen, först såg vi inte fåren, utan de började bräka först när vi var bredvid hagen, stackars Jasuska blev jätteförvånad, haha! Men hon var jätteduktig ändå, för hon kastade sig inte åt andra hållet som hon gjort tidigare. Vi vände om en kort bit efter fårhagen och red tillbaks, hon var jätteduktig när hon gick förbi så pass oberört. Skrittade sedan hem på långa tyglar och njöt av finvädret. Imorgon blir det ett ordentligt ridpass på banan igen, hoppas vädret blir bra!

Efter att jag var klar hos Jasuska for jag snabbt hem och bytte kläder, sen styrde jag kosan mot Södra Vallgrund. Där hämtade jag hem Dixie, vår nya kanin! Efter det som hände Manne i december har jag inte velat haft en ny kanin, men för ett tag sedan kände jag bara ”nu vill jag ha en kanin”. En kompis hade fått kaninungar så idag hämtade jag hem henne. Åtta veckor gammal, är hon inte bedårande? :heart: Hon är väldigt blyg nu och ligger och gömmer sig i kojan i buren, men jag hör att hon skuttar omkring där, så snart börjar hon nog undersöka mer av buren och bli mer nyfiken, jippi!

Nu ska jag chilla och titta på TV. Jag njuter av de sista dagarna av min semester så mycket jag bara kan, vi hörs imorgon igen!