Två hästar ridna och en kanin hämtad

Hej! Idag har jag haft en väldigt fullspäckad dag, jag har hållit igång typ hela dagen så jag är helt slutkörd nu, haha. Jag steg upp vid 12 och åkte först till Sundom för att rida Nathalies häst Harry, det gick bra trots att Harry var väldigt trött på grund av värmen, så vi red ett lättare pass på ca 35-40 minuter innan vi gav oss för dagen.

Efter att jag var klar hos Harry så for jag direkt vidare till Jasuska och motionerade henne. Jävlar vad hon var pigg idag!! När jag kom till stallet i måndags var hon lite hängig och slö, hon hade inte ätit upp precis allt hö och hon var varmare än normalt (dock utan puls) i bakhovarna. Hon fick såklart vila i måndags, men igår var hon sitt vanliga jag igen, så skönt! Skrittade ut ca 20 minuter i blåsten, det var en massa läskiga saker i överallt som skrämde henne, tur att vi hade lugna och snälla Aamu med oss som kunde gå före när det blev för otäckt.

Idag då. Jag trodde hon skulle vara slö på grund av värmen, men icke! På ridbanan var hon fin, vi skrittade mest och gjorde skänkelvikningar, öppnor och mycket volter och halter. Försöker få till slutorna, men hon böjer sig liksom åt fel håll, haha. Måste göra något fel med mina hjälper, måste analysera vad jag gör för fel. Anyways, efter att vi hade ridit en stund på ridbanan så tog jag några varv i trav, sen skrittade vi iväg på grusvägen för att skritta av. Där blev hon sååå pigg! Hon taktade sidledes i traven och ville helst galoppera, när jag bromsade så blev det galopp på stället, pust! Hon var på hugget idag, kan man lugnt säga. Det blev en kort galopp på grusvägen ändå så hon skulle få ladda ur, efter det var hon jättesnäll. Vi skrittade förbi den läskiga fårhagen, först såg vi inte fåren, utan de började bräka först när vi var bredvid hagen, stackars Jasuska blev jätteförvånad, haha! Men hon var jätteduktig ändå, för hon kastade sig inte åt andra hållet som hon gjort tidigare. Vi vände om en kort bit efter fårhagen och red tillbaks, hon var jätteduktig när hon gick förbi så pass oberört. Skrittade sedan hem på långa tyglar och njöt av finvädret. Imorgon blir det ett ordentligt ridpass på banan igen, hoppas vädret blir bra!

Efter att jag var klar hos Jasuska for jag snabbt hem och bytte kläder, sen styrde jag kosan mot Södra Vallgrund. Där hämtade jag hem Dixie, vår nya kanin! Efter det som hände Manne i december har jag inte velat haft en ny kanin, men för ett tag sedan kände jag bara ”nu vill jag ha en kanin”. En kompis hade fått kaninungar så idag hämtade jag hem henne. Åtta veckor gammal, är hon inte bedårande? :heart: Hon är väldigt blyg nu och ligger och gömmer sig i kojan i buren, men jag hör att hon skuttar omkring där, så snart börjar hon nog undersöka mer av buren och bli mer nyfiken, jippi!

Nu ska jag chilla och titta på TV. Jag njuter av de sista dagarna av min semester så mycket jag bara kan, vi hörs imorgon igen!

Svävar på moln ♥

Fin Jasuska :heart: den här bilden är inte från idag dock!

Hej! Idag var jag till stallet, och åh vad bra det gick att rida idag! Fick en fantastiskt fin känsla, så synd att jag inte hade någon med mig som kunde fota och filma. Maria hade skickat iväg Wintec-sadeln (på bilderna) på utprovning till en som var intresserad, men den passade inte hennes häst, så vi fick tillbaks den. Jag åkte via Maria idag och hämtade ut sadeln till stallet igen. Fick med mig en padd också som vi skulle lägga under sadeln, den hade fått bomvidden breddad så den var för bred för Jasuska, men med padden emellan blev det perfekt!

Sadeln med padden på.

Jag började såklart med att värma upp i skritt, fokuserade mycket på att ställa henne inåt och böja henne runt innerskänkeln. Det regnade idag, men bara lite duggregn så det var ändå helt hanterbart, hehe. Kortade förresten mina stigläder med kanske 1-2 hål idag, kändes superbra faktiskt! Kunde lägga mer vikt i stigbyglarna och verkligen sitta ner i sadeln. Ställde upp ett litet kryss idag på ridbanan, tänkte att det skulle vara roligt att skutta över lite grann, för att se hur sadeln kändes.  Jasuska var jättefin från början till slut, hon jobbade på väldigt bra och gjorde sitt allra bästa hela tiden. Hon ilade iväg ett par gånger i traven, men hon lugnade ner sig snabbt med en halvhalt och lite långsammare lättning i traven än travtakten.

Vi travade över krysset först i båda varven innan jag började galoppera. Galoppen var så himla fin i höger varv, hon var lugn och jag kunde verkligen sätta mig ner i galoppen och jobba den, och böja henne runt min innerskänkel. När hon svarade för skänkeln blev hon så himla fin i högra varvet. I vänstra varvet var det som vanligt svårare, men det kändes helt okej i vänster varv idag också, jag satte mig ordentligt i sadeln och rätade upp mig och tänkte att jag ”lyfter” upp henne, hon ligger nästan ner i kurvorna när man galopperar i vänster varv, så det är lite hipp som happ med det, haha. Bara att träna vidare, ska verkligen jobba med galoppfattningarna i vänster varv nu så hon får bygga muskler i bakdelen.

Jag är så stolt över att jag vågade mig på att galoppera i anridningen mot krysset, och ännu stoltare över både min och Jasuskas insats. Jasuska var lugn före, över och efter hindret, hon drog inte iväg, hon bockade inte och drog inte ner huvudet som hon kan göra ibland. Det var en jämn fart helt enkelt, och jag var inte rädd en enda gång (!!!!). Och vi kom rätt varje gång också, trots lite dålig galopp några gånger så att hon bröt av till trav före hindret, men det löste hon galant ändå. När vi kom nästa gång på hindret såg jag till att ha tryck i galoppen, då blev hoppet automatiskt mycket bättre. Jag satt bra över alla hinder (tror jag), det kändes superbra och jag hoppas verkligen att mina skänklar var på rätt ställe och med hälarna nere. Såna gånger man verkligen önskat att man hade någon med sig som kunde fota/filma, typiskt! Lite jobbigt dock med att jag ville ta ner hälarna, men foten gled ur stigbyglarna för att plattorna inte var tillräckligt räfflade, damn it!

När vi hade hoppat klart för dagen så började jag trava av, hon var sååå fin!! Började länga tyglarna för att hon skulle få sträcka huvudet framåt och neråt. Först ilade hon iväg ”som vanligt”, men efter en förhållning och ett ptrooo och långsammare lättning blev hon sååå fin. Red på heeelt långa tyglar i slutet och hon travade lugnt och taktfast, och sträckte fram huvudet mot marken. Det här fick mig nästan att börja gråta, hon var så himla fin. Det har aldrig hänt att hon har travat sådär lugnt förr utan att jag hållit i henne och behövt bromsa, det var så himla härligt. Vi travade i båda varven i typ 5 minuter, sen saktade vi av till skritt. Skrittade i typ 5-10 minuter på halvlång tygel, gjorde lite volter och sidvärtsrörelser innan jag hoppade av, spände upp sadelgjorden och skrittade av för hand i ytterligare 10 minuter före vi gick in i stallet.

Mockade boxen och donade i ordning den, sprejade snabbt sårsprej på såret och så fick hon gå in i boxen och äta kvällshö, mums tyckte hon. Själv fixade jag i sadelkammaren och hängde upp sadeln på en ledig hängare, en häst har åkt på bete över sommaren så vi fick ta den tills vidare. Nu behöver inte sadlarna trängas på samma hängare, så det var riktigt skönt!

Jag ligger i soffan och laddar upp för jobb… mitt i semestern… Nåja, jag får extra lediga dagar i höst då! Vi hörs imorgon!

 Sadeln på plats, fint blev det!

Boxskylten fixad och uppfräschad

Tjo! Som jag skrev i ett annat inlägg, så lade jag ju upp nya boxskylten förra veckan, det var roligt att få upp den på boxdörren. Först när jag lade upp boxskylten hade jag inget att fästa den ordentligt med, så jag la upp den med silvertejp tillfälligt, inte så fint, haha. Det ligger nämligen en gammal boxskylt där under som inte tagits bort, latheten tog över mig så jag tog inte bort den, hehe.


Före. Inte så himla fint. :wink:

Efter! Blev det inte fint?!

Jag köpte nån sorts superstark dubbelsidig tejp som ska hålla typ vad som helst på plats. Den har suttit fast hittills iallafall, så vi får hoppas på att den fortsätter sitta fast också! Det blev verkligen jättestor skillnad på boxdörren och -skylten, så mycket bättre än tidigare. Jag vill försöka få bort tejpbitarna som är där ovanför boxskylten också, ska se om jag får till det nån dag. Och ser ni, det är ju Jasuskas födelsedag idag, hela tretton år blir hon. Grattis pruppis ♥ Nu blir det inget stall för min del förrän i nästa vecka, så jag saknar ihjäl mig redan, haha.

Dagens ridpass och stallpyssel

Tjo! Idag var jag till stallet igen, hade med mig prylarna som jag köpt i Tuuri och Seinäjoki åt Jasuska. Provade först det fina pannbandet jag köpte åt henne, åh vad det var fint! Mockade boxen så det var gjort, sen plockade jag i ordning sjuklådan jag hade köpt, nu är alla sårprodukter, pälsglans osv i lådan, superbra! La upp boxskylten jag köpte åt henne också, den blev jättebra den med. Hämtade sedan in pållan och gjorde henne i ordning för ridning. Vi får förhoppningsvis ny sadel den här veckan (säljaren skulle posta den imorgon), så det ser jag verkligen fram emot. Precis när jag kom ut på ridbanan började det regna, men det duggade bara lite, så det var inte så farligt.

Jasuska var först väääldigt trög och inte alls framme för skänkeln, jag drev, drev och drev när vi skulle trava men hon skrittade bara snabbare. Tog ett kort spö så jag skulle kunna peta till med spöt för att förstänka skänkeln, behövdes bara 1-2 påminnelser så gick hon bra sedan. Då kom nästa problem – hon blev för framåt. Jag fick istället hålla tillbaks henne, i traven var det helt hanterbart men i galoppen ville hon helst bara springa fooort, haha. Hade bommar på marken, enligt bomövningen klockan. Övningen gick bra i skritt och trav, men jag tog bara stora svängar i galopp och försökte inte pressa mig in, det är lite för svårt för oss just nu. Snart kanske det går!

Efter mycket tragglande släppte spändheten hos henne, hon började trava lugnt och med bra takt, utan att försöka kuta iväg snabbare. Hon började sänka huvudet och jobba med bakbenen och ryggen, och jag kunde fokusera på min sits och inverkan. Hon var så duktig!! Jag red omkring med ett leende på läpparna och tårar i ögonen, vilken härlig känsla det var.

Hon blev suuupersvettig efter ridpasset, så jag duschade av henne i stallet och rengjorde såret. Provade på en ny produkt jag köpte på Hööks, nämligen en wound cream från Horseware. Den verkade riktigt intressant, som Helosan fast i nästan helt fast form. Hoppas på att detta ska ge såret den sista knuffen och läka det. Det är på god väg nu! La in sjuklådan på en hylla, så nu har vi en egen liten låda där, tjoho!

Imorgon blir det troligen ett barbacka-pass, jag ska hjälpa chefen att köra ner de gamla arbetsbilarna till Forssa, så jag kommer inte hem förrän till kvällen. Vi kommer nämligen bli utan sadel, så jag får helt enkelt klara mig barbacka då, hehe. Det ska nog gå bra, får öva på min balans. Vi hörs imorgon!

Dagens skuttande

Hallå! Jag kom hem från stallet vid 21-tiden och har sedan dess legat i soffan och halvsovit. Det blev lite oplanerad hoppning idag, jag hade tänkt lite i bakhuvudet att det skulle varit roligt att hoppa något snart, men det var ju riktigt passande att de andra tjejerna i stallet hade tagit fram hinder, så vi passade på att hoppa vi också!

Här är hon fin! Men jag sitter åter igen som en kratta, framåtlutad. Blä! Skärpning på mig!


Haha, jag orkar inte mitt resting bitch face när jag koncentrerar mig :joy:

Det var rätt varmt idag, så jag värmde upp länge i skritt i båda varven och fortsatte med arbetet vi gjorde igår, inåtställd, lugn takt, böjd runt innerskänkeln. Många halter, övergångar och skänkelvikningar gjorde jag också för att få henne alert och med mig. Vi var allt som allt fyra ekipage på plan, så det blev nästan som en liten framhoppning när alla hoppade. Jasuska taggade till rejält när de andra började galoppera och hoppa, kände hur det kröp i benen på henne och hur hon ville galoppera iväg vid minsta lilla tyngdhjälp från mig.

”Banan” vi hade var 2 hinder i en kombination på ena långsidan, låga kryss, sen på andra långsidan hade vi ett kryss på typ 20-30cm. Jag red dock inte banan, kände mig inte helt redo för det då Jasuska kan dra iväg lite efter hinder och gå in på en volt av sig själv. Note to self: träna på att rida rakt fram före OCH efter hindret. Hon hoppade iallafall väl när jag styrde på, och jag satt väl helt ok. Behöver åter igen tänka hälarna ner och fram med skänklarna, samt räta upp överkroppen så jag inte blir som en fällkniv.

Här ser ni hur jag fäller mig framåt, skänklarna åker bakåt och hälarna upp. Ner med jäklarna!

Här är min sits bättre, behöver fortfarande få ner hälen lite, men det är mycket bättre här!

När vi hade hoppat åt båda hållen skrittade jag en stund igen innan jag tog ett par galoppfattningar åt varje håll innan jag skrittade av. Jasuska var såå trött efter det här passet, hon gick och släpade benen efter sig när vi gick de sista varven, och så stod hon och sov medan jag spände upp sadelgjorden och la upp stigbyglarna, även fast den andra hästen på plan gick in i stallet och hon blev ensam. Rengjorde och donade med såret innan hon fick gå in i boxen och äta lite banan, mums!

Nu ska jag snart dra till jobbet, så vi hörs imorgon igen! Då ska jag till Tuuri med Anjelica, det blir skojigt! :smile:

Här ser det bra ut! Jag sitter bra, Jasuska är fin i formen, förutom att hon håller på med mulen, vad hände där liksom? Ser att det högra benskyddet har kanat ner lite, oops!

De senaste dagarna i stallet

Hej på er, nu har jag varit lite slarvig med uppdateringen igen, I’m sorry! Drar en kort resumé av veckan i stallet så ni hänger med!

I måndags blev det en väldigt lugn dag, jag mockade bara och gick ut på promenad med henne i repgrimman, det var inte uppskattat från Jasuska när jag korrigerade henne då vi skulle backa, hon blev så sur och frös fast i marken istället, suck haha.

I tisdags red jag på ridbanan, och usch vad det kändes dåligt då. Jasuska stod mot skänkeln och var ofokuserad/slö, jag blev mer och mer frustrerad för att absolut inget funkade. Blev så frustrerad att jag började gråta till sist, haha, så då skrittade vi ut på grusvägen för att avsluta på ett någorlunda positivt sätt iallafall. Köpte med mig Helosan till stallet och engångshandskar, och så tog jag med mig en Aloe Vera sårsprej jag har här hemma. Allt för att det där jäkla såret ska läka nån gång.

Bild från förra veckan, sötnosen!

I förrgår tänkte jag att det var dags för nya tag, jag red barbacka, tyvärr i ridhuset eftersom det var lektion på ridplan, så det var sjukt kvavt där, uäääk vad jag hatar kvava ställen. Ridhuset är ju som sagt ett gammalt växthus, så det blir väldigt varmt där. Det var 17-18 grader när jag var i stallet, så det var väl närmare 25+ i ridhuset. Blev bara skritt och lite trav i ridhuset, fokuserade mest på sidförande rörelser, använde mig av speglarna i ridhuset för att se hur hon gick. Avslutade lugnt med skritt på lång tygel och så fick hon beta gräs utanför ridhuset en liten stund.

Igår kom Maria ut till stallet och höll lektion för mig och Jasuska, halleluja! Jag har inte ridit lektion på gud vet hur många år, så jag har fått en massa fula ovanor på hästryggen, blä! Vet inte hur många gånger Maria sa ”ner med hälen” under lektionen, och hur många gånger jag kom på att jag skulle föra fram skänkeln för att jag drar den bakåt. Maria filmade lite också, och jag blir så frustrerad när jag ser filmerna, då jag drar bakåt skänklarna när jag ska t.ex trava, typ för att förstärka skänkeln (???), vilket är skitdumt eftersom hästar är som allra känsligast bakom sadelgjorden, drar man skänkeln för mycket bakåt så känns det inte för hästen. Jag blir så irriterad på mig själv haha, får börja binda fast stigbyglarna i sadelgjorden så jag inte kan dra skänklarna bakåt för mycket. Vi fokuserade mycket på att hon ska gå ställd inåt på volten, och så flyttade vi bakdelen utåt och inåt på volten också, det gick bra utåt, men inåt var svårt. I traven var det bara att fokusera på att hon skulle gå rätt ställd på volten och i lugn takt. Note to self: när det känns som att hon kommer sakta av till skritt är det bra tempo, då blev hon sååå fin! Vi gav oss när hon travade lugnt i båda varven och gick rättställd, kändes jättebra när vi var klara! Skönt efter några ridpass med dålig ridkänsla.

Avslutade med att beta idag också, mumsigt!

Idag ska jag också till stallet, när det här inlägget publiceras är jag dock hos veterinären med Kalle. Det är troligen ingen större fara med honom, han har haft ett sår i mungipan som jag vill kolla upp för säkerhets skull. Sen på eftermiddagen ska jag till stallet, Anjelica och Emilia kommer med som sällskap och fotar, blir nog roligt! Vi hörs senare! :smile:

Fredagens ridtur

Hur söt? ♥

Hello! I fredags red jag ut en sväng på Jasuska, hon vaccinerades förra fredagen och hon fick ta det lugnt efter det. Var beredd på att hon skulle vara extremt pigg, så jag och Anjelica gick till ridhuset först för att longera för säkerhets skull. Det visade sig vara lugnt, hon var väääldigt slö och jag fick jaga på henne för att hon skulle galoppera. Kunde ju ha att göra med att ridhuset är ett växthus och det var kvavt som fan där inne, hua.

 

Efter en stund skrittade vi iväg på grusvägen och in i skogen, vi lunkade fram och hade det jättemysigt. Anjelica fick knata efter oss, haha! Jasuska var så trög när vi red från stallet (som vanligt), hon tyckte det var bäst att stanna och vänta på Anjelica med jämna mellanrum, snäll pålle, hehe. Det är synd att det är så ojämnt underlag inne i skogen, annars skulle jag galoppera där också, men det vågar jag inte göra, hehe.

När vi kom ut ur skogen så travade och galopperade vi lite på en grusväg, hon var faktiskt otroligt lugn, duktig! Lite piggare när vi galopperade hemåt, men helt kontrollerbar ändå. Efter det skrittade vi lite på asfalt innan vi begav oss hemåt igen, då blev det fart på! Anjelica hade fullt sjå att hänga med oss, haha!

Nästa vecka ska jag till stallet måndag-fredag, blir intensivt med många dagar i rad, men jag klagar inte, det är så härligt att vara i stallet och umgås med Jasuska ♥ Nu ska jag sova, vi hörs senare!

Haha ser ni att jag tittar mot kameran på bilden? :joy: Jag kollade efter var Anjelica stod, haha!

Snart till stallet

Hej på er!
Hur har er fredag varit? Min har hittills varit ok, vaknade för bara en halvtimme sen och var i jobbet inatt, så jag har inte riktigt fått tag i fredagsfeelisen, hehe. Jag sitter i soffan nu och ska åka till stallet med Anjelica så fort jag har satt punkt för det här inlägget.

Eftersom min handled har varit lite on/off så vet jag inte om jag kommer rida eller inte, men Jasuska har fått ta det väldigt lugnt den här veckan, så jag tror jag nästan måste rida så hon inte blir allt för odräglig och pigg. Longerar nog först för säkerhets skull isåfall, så ska vi hoppas på att donnan håller sig på marken utan att jag flyger av, hahaha.

Nåja, nu kommer snart Anjelica, så vi hörs sen! :smile:

Dressyrpass på ridbanan

Hej! Nu är jag hemma igen och har ätit kvällsmat, jag var så hungrig så kunde inte hålla mig från att äta först! Det gick superbra att rida idag, Jasuska var mycket piggare idag och var med mycket mer med på noterna. Började såklart med att mocka och göra i ordning i stallet, det gick faktiskt väldigt fort idag, jag brukar ta tid på mig att fixa i stallet, det är så mysigt att pyssla på, men idag hade jag mockat klart på knappt 10 minuter, inte illa.

Förresten, hur skönt är det inte nu när vädret är torrt?! Inga leriga ben, nu skulle hagarna få bli fina också. Eller ja, de är ju torra, men väldigt gropiga efter all lera, så de skulle väl behöva jämnas ut eller något.

När hon var klar så fick jag ut på ridplan och longerade som sagt först ifall hon skulle vara spänd, men hon lunkade bara runt mig i lugn och ro, hon ville inte ens trava, så jag longerade henne bara åt båda hållen i typ 10 minuter innan jag hoppade upp. Jag skrittade en stund till med många halter och sidvärtsrörelser innan jag började trava. Hon var pigg och med mig från början, gjorde många övergångar och halter även i traven, hon var jätteduktig och kämpade på.

Bilder från igår som Anjelica tog!

Galoppen var ok idag i höger varv, hon galopperade med bra takt och inte för snabbt, blev förvånad för att den var så pass bra i och med att vi inte har galopperat så mycket det senaste p.g.a såret. Hon kanske har vilat sig i form? Hon orkade hålla galoppen runt hela fyrkantspåret och genom volterna vi red, duktiiig! Det låter säkert fånigt, men vi har kämpat med att orka galoppera.

I vänster varv var det som vanligt svårare, hon får svårare med en bra takt, lättare för att byta om till korsgalopp med bakbenen och svårt att orka galoppera på, hon galopperar hellre på små volter och faller inåt istället för att orka galoppera på rakt framåt, så hon gör det lite svårt för sig själv. Vi kämpar vidare, det gäller att fatta galopperna i de hörnen hon tycker det är roligt att vara i (= hörnen mot stallet är awesome) och ta vara på framåtbjudningen där.

Efter ridpasset tvättade jag av hennes sår på benet (det börjar se så bra ut nu förresten!!) och tog bort vinterpäls med Furminatorn, det var skööönt tyckte Jasuska som stod och njöt för fulla muggar. Före jag for hem så rengjorde jag och fyllde på vattenkaret, det behövdes efter att hon välte ut karet tidigare på dagen.

Nu ska jag inte till stallet något mer den här veckan, men jag tror jag ska åka till stallet på typ tisdag iallafall, vi får se. Jag vill ut och galoppera i terräng så vi kan konditionsträna, nu är ju flera av grusvägarna upp”harvade” med vasst grus så vi får se hur det går.

Tittar på Captain America – The Winter Soldier just nu före jobbet, och så ska jag redigera lite bilder samtidigt. Vi hörs!

Slö häst i sommarvärmen

Hej! Jävlar vad varmt det blev igår! Jag och Anjelica for till stallet på eftermiddagen och motionerade Jasuska… Det var ingen höjdare om man säger så, 15-16 plusgrader från ingenstans, hon brunstar just nu och fäller vinterpälsen. Det resulterade i att hon var såååå trött. Handbromsen var konstant i, efter 20 minuter kände jag bara nää, vi får inget uträttat idag, så vi skrittade ut på grusvägen och in i skogen en stund istället.

I skogen blev hon väldigt stissig istället och försökte springa hemåt när hon hörde några får, hemska saker. Inte är det lätt med små fluffiga saker som har konstiga ljud för sig, haha. Anjelica tog några bilder iallafall, de blev jättefina, lägger upp ett par här i det här inlägget, så visar jag fler i ett annat inlägg.

Nu ska jag alldeles strax åka till stallet, Jasuska ska motioneras idag också. Vet inte hur det kommer gå, det blåser som tusan idag så hon är säkerligen superspänd idag. Nåja, vi får se! Jag ska longera först för säkerhets skull och se om hon är jättepigg. Vi hörs sen!