Dagens ridpass

Idag red jag Jasuska efter ett par dagars uppehåll, hon var väldigt pigg men samtidigt inte framme för skänkeln, så jag fick jobba på ordentligt för att få henne med mig.

Jag provade ett nytt bett idag, Maria har köpt ett rakt pelham med korta skänklar, så jag tänkte att jag kunde testa det när jag väl skulle rida. Red med dubbla tyglar, lite ovant för mig som senast ridit med dubbla tyglar för typ fyra-fem år sedan. Hon var iallafall väldigt fin, kunde rida nästan uteslutande på den översta ringen, och vid ”nödfall” ta i den nedre ringen, då kom hon tillbaks till mig superfint. Efter sjutusen övergångar och tragglande genom vattenpölarna började hon bli mer avslappnad och jobbade på bra, jag kunde sätta mig ner i traven och jobba på, hon blev riktigt fin och travade i lugn och fin takt, hon började till och med trampa lite ”uppåt” eller vad man ska säga.

Galoppen var jobbig idag, men jag fick iallafall galoppen fattad, de senaste ridpassen har hon galopperat 2-3 språng och brutit av för att det har kommit en vattenpöl under hovarna, och alla vet ju att vattenpölar är hästmördare…. :joy: Efter ett par mindre bra fattningar kom hon igång fint och hon jobbade på riktigt bra i galoppen, fick en riktigt härlig känsla på ryggen.

Avslutade med en galopp på grusvägen utanför stallet och skrittade sedan av. Hon blir lätt lite väl pigg på uteritter, men med den här betslingen gick det riktigt bra att få henne bromsad utan att behöva ta i.

Spolade av benen och svetten på henne och så fick hon stå och äta sitt kraftfoder med fleecetäcke på medan jag plockade undan utrustningen och tog hand om mina stackars leriga stövlar, de var verkligen inte fina med all lera på dem, haha. Sen stretchade vi och hade det allmänt mysigt, innan hon fick gå ut i hagen igen och äta kvällsmat.

På fredag är det dags att åka till stallet igen, blir troligen en uteritt då eller bara dressyr, vi får se helt enkelt. Jag är redigt hoppsugen men ridbanan är lite för kladdig än. Jag hoppas på uppehåll så ridbanan (och hagarna) torkar upp.

 

Regn, regn och mera regn

Alltså usch vad det regnar. Hela tiden. Jag tror det har gått en eller två dagar utan regn, annars har det regnat. Det är drygt i jobbet, för att man blir blöt och grusvägarna blir leriga. Det är drygt när man ska sova och det smattrar på fönsterrutan. Det är extra drygt när man ska till stallet och det är blött i hagarna och på ridbanan.

Idag for jag till stallet och hade tänkt rida, men jag sket i det, insåg att det var så himla skitigt i Jasuskas utebox/lösdrift, så jag tömde ur den istället. Det tog mig lite mer än två timmar att göra, körde 5 (!) skottkärror bajs och smutsigt spån från boxen. Fyllde på 1 spånbal och en överfull skottkärra med halm, dock kommer jag nog säkert fylla på mer halm om ett par dagar tror jag. Hon var så söt, när jag hade halva boxen kvar att mocka så bestämde hon sig för att lägga sig ner och vila, mitt i vägen, trots att det inte fanns spån eller liknande att ligga på haha. Slapp ändå runt henne så jag kunde fortsätta mocka, men efter en stund la hon sig helt på sidan och låg och snarkade på bajset som fanns i boxen, så jag slog mig ner med henne och satt där och vilade en stund tills hon steg upp igen.

Titta så trött :heart:

När jag hade städat hela boxen och fyllt på mer spån och kom med halmen så låg hon ner igen, men när hon fick halm blev det livat! Oj vad hon blev glad, mera mat ju! Gav sen kraftfoder och kvällshö åt henne och gosade lite innan jag åkte hem.

Nu ligger jag i soffan och tittar på Family Guy och försöker värma upp mig, jag fryser så jääävla mycket. Ska poppa lite popcorn och dra på mig en extra tröja så kanske jag få upp värmen igen. Vi hörs imorgon!

Såhär mysig blev boxen, hon var superglad haha.

Piffat upp vardagstränset


Snäll Kalle ville hjälpa till att putsa tränset…

Igår tog jag hem tränset med pullarnosgrimman/mexikanska nosgrimman (vad heter det? Jag har lärt mig pullarnosgrimma, men ser att många använder mexikansk nosgrimma också…) för att lägga på nytt fluff till nosplattan som jag beställt hem från Börjes. Det var faktiskt väldigt enkelt, jag klippte först bort så mycket av det gamla luddet som möjligt, och sen klippte jag till det nya luddet så det skulle passa på plattan på nosgrimman. Sen tog jag snabbverkande superlim och applicerade en generös mängd lim på luddets undersida och fäste sedan på nosgrimman. Hade tyngd på plattan en stund och sen började jag putsa tränset, det var så smutsigt så det var riktigt välbehövligt.

Före…

Efter! Såhär började tränset se ut efter lite kärlek. Blev det inte fint?! Pannbandet köpte jag från Börjes också, det är så fint. Endast 15€ betalade jag för det, inte illa!

Projekt stallskåp: check

I vårt skåp i stallet var det lite kaos när vi var nyinflyttade, hjälmar överallt, lådorna var så osmidiga när man skulle ha något ur den nedersta, då var man tvungen att ta bort de översta lådorna och krångla. Jag satt och tänkte att man kan lägga in hyllplan i skåpet, men Maria kom med en bra idé, nämligen att man kunde köpa en tyghylla som man hänger fast i metallstången (Skubb från IKEA, länk). Jag och Dan for till Ikea när vi var till Åbo i onsdags, så då passade jag på att köpa den. Jag fixade i ordning skåpet när jag var i stallet igår, det blev så jäkla fint och städat alltså!

Lägger in lite bilder här:

Såhär såg det ut före. Kaos i skåpet, inte bra förvaring någonstans. Ni ser vad jag menar med lådorna, inte det lättaste att få ut något som var i nedersta lådan. Under sadeln hängde två extraträns som inte används jätteofta.

Titta så fint det blev!! Här var jag inte helt klar än, schabraken som syns på bilden nedanför la jag in i den tomma hyllan, och namnskylten flyttade jag till själva skåpdörren istället. In ”bakom”/till vänster om hyllan hängde jag in två extragrimmor på en krok. Är riktigt nöjd med förvaringen, fick in allt och det blev också lite space över, det gillar jag. Har lite reflexgrejer som tog upp plats i en av lådorna förr, men de flyttade jag in i stallet så det är nära till hands. I påsen ovanpå skåpet finns täcken, typ ett vintertäcke, ett extra regntäcke och ett fleecetäcke.

Såhär hängde jag stövlarna! De till vänster är mina nya, till höger är Marias som jag lånat… Måste putsa dem, de är så himla smutsiga, förlåt Maria :innocent: Fick improvisera lite med upphängningen av Marias stövlar, men jag har nu knåpat ihop en upphängning som funkar lika bra, wohoo! Kan visa bild på den nån dag, bara jag kommer ihåg att ta bild på den. Schabraken blev alltså flyttade till skåpet, så det är bara sadeln där nu.

Jag är så himla nöjd rent ut sagt, vilken hit det blev, jippi! Jag älskar ju förvaring och organisering, så när saker och ting är städade och fina blir jag jätteglad och nöjd, haha.

Kaosartat ridpass

Alltså, ridpasset igår var ett sånt pass som man bara vill glömma, haha. Jasuska var så spänd från när jag tog in henne, de andra hästarna var nämligen ute och hon får väldig separationsångest när hon måste vara inne själv. Hon far runt i boxen, gnäggar och är allmänt tokig, så det är inte det lättaste att få henne att vara lugn när hon är själv i stallet. Iallafall, jag fick henne klar till sist, och precis före vi gick ut för att rida, så kom Mira och Ani in i stallet.

Stackars Jasuska blev så ledsen när de var kvar inne i stallet och vi gick ut på ridbanan, trots att Drostdy och Hobbe var i sina uteboxar. Hon var så himla spänd i början, skrittade runt med höjt huvud och sänkt rygg och var bara allmänt spänd och jobbig, puh. Ia sa att hon såg ut som en islandshäst där hon pinnade på, haha! :joy:

Jobbade mycket med övergångar, halter och ryggningar, och så mycket sidvärtsrörelser för att bromsa henne utan att ta i tyglarna. Hon blev helt okej avslappnad efter ett tag av lösgörande övningar. Hon var väldigt explosiv och känslig för skänklarna, så det var lite trixigt att få henne framåt utan att det blev kaninskutt framåt. Efter ett tag gick det bättre med det, och hon började skritta i lugnare takt och söka mer kontakt på bettet och vila på steget.

Precis när jag hade tänkt ”sådär, nu börjar hon bli lugnare” så blev hon såååå rädd och for iväg i full galopp över ridbanan, jag fick stopp på henne på andra sidan banan och vi båda tittade tillbaka mot andra änden av ridbanan, för att se vad som skrämt henne. Och där kom en hare skuttandes. Den skuttade förbi oss och for genom gården, Drostdy tittade på den när den for förbi och typ ”jaha”, och Jasuska fnös upprört åt den. Alltså, jag skrattade så jag grät :joy: Så random med en hare där, och så fånigt att Jasuska skulle bli så rädd för den, hahaha! Jag fick helt enkelt börja om från början igen och jobba på. Vi travade lite åt varje håll, gjorde mycket övergångar för att hon inte skulle få för sig att rusa iväg, det är något hon gärna gör när hon är spänd. Efter mycket kämpade gav jag mig när hon travade lugnt på volt ett helt varv i vardera varv. Såna där dagar är det inte värt att sitta och kämpa och krångla och bli osams, utan avsluta när det går bra (eller bättre). Jag gör ett nytt försök idag istället, hoppeligen är hon på bättre humör då och har coolat ner sin lilla hjärna, haha. Hästar :wink:

Bild från ett par dagar sedan. Söt är hon, trots att hon har sina knasiga dagar, haha.

24

Idag är det min 24 årsdag, grattis till mig, haha. Jag är väl sådär lagom exalterad över att bli ett år äldre, men så är det, haha.

Dagen till ära ska jag och Dan åka och titta på Gabriel Iglesias show i Åbo, det är jag desto mer exalterad över! Dan överraskade mig med biljetterna, jag tjöt av glädje när han berättade.

Nu ska vi åka bil en stund till, hörs imorgon!

Provar på nytt bett

Idag provade jag på ett nytt bett till Jasuska, ett rakt äppelbett från Horze (länk). Hon verkade inte vara helt såld på bettet, i skritt och trav gick det hyfsat men i galoppen var det inte lika bra. Får ge det en till chans imorgon och se om hon gillar det bättre då. Annars byter jag bett tills lördag och har det vanliga tredelade bettet igen.

Passet var ändå relativt bra, försökte få henne framme för skänkeln och kroppen uppmjukad. I traven började hon lätt rusa, men behövde bara en förhållning och en långsammare lättning så gick det lite bättre. Nu vet jag inte om det var bettet eller dagsformen som gjorde att hon började rusa och var lite spänd… Men blir hon inte lugnare tills imorgon så kör vi på det tredelade istället och många övergångar istället. Hon tycker det är jobbigt med övergångar och rusar helst in och ut ur dem, samtidigt som hon drar upp huvudet och sänker ryggen. Vi kämpar vidare!

Det är konstigt, när vi travar på banan och jag försöker göra skänkelvikning eller öppna är det jättesvårt att få till dem, antingen tvärar hon inte alls eller så stannar hon, men när jag gör det på grusväg så flyter det på utan några problem alls… Så frustrerande, men det är som allt annat – bara att träna vidare. Vi avslutade med en galopp på grusvägen och sen skrittade vi hela vägen tillbaks till stallet, hon var så fin på grusvägen.

Jag skulle verkligen vilja gå på nån sitskurs eller bara kunna träna en gång i veckan/en gång varannan vecka, men då ska man ha pengar till det också… Det har jag inte nu, tyvärr. Får spara ihop och försöka sikta på en gång i månaden eller nåt sånt istället.

Bild på geten idag med nya bettet, syns inte så bra på bilden dock :joy:

Projekt: riva tapet

Idag har vi varit i full fart med att riva tapet. Eller ja, Dan har rivit tapet och jag har preppat väggarna (a.k.a tagit bort gardiner och skruvar osv) före han har dykt upp med ångaren. Vi köpte en tapetborttagare från Biltema (den som syns på bordet) som ångar upp limmet så tapeterna lossnar. Väldigt effektiv, och man slipper stå och pilla och bli arg på tapeten haha. Vi ska riva all tapet i hela lägenheten och sen måla på alla väggar förutom i vardagsrummet bakom TVn och i sovrummet bakom sängen, där ska det bli fondväggar med tapet. Det är dock vit färg under tapeterna, så vi har ingen brådska med att måla om här. Allt i sinom tid!

Såhär ser förresten mitt blåmärke ut på axeln, efter fredagens avramling. Det syns inte så jättebra på datorskärmen, men på mobilen syns det bättre… Svullnaden har gått ner nu, och jag börjar kunna röra mig relativt normalt. Kan dock inte ligga och sova på den axeln än, men snart borde det nog gå. Nu ska jag gå och hjälpa Dan med tapetrivandet och så ska jag plocka i diskmaskinen. Vi hörs imorgon!

Tuggade grus… igen!!

Pust, jag är verkligen inne i en trilla av-period nu :sweat_smile: Igår på hoppningen gick vi omkull (!), inte så fullt dramatiskt som det låter, men ändå obehagligt. Jasuska var lite trött och slö så bestämde att ta det lugnt på passet och bara hoppa lite grann, vi hade väl hoppat uppvärmningshinder i trav ett par gånger när hon rev med sig en bom, inget mer med det, men när vi travat två-tre steg efter hindret snubblade hon till och gick ner på knä, och jag fortsatte såklart av rakt framåt, och landade förstås på min axel. Jippi!

Jasuska blev full med grus i ansiktet, men ingen större skada på henne som tur var. Hoppade upp igen och tog några språng för att avsluta positivt, men aaaj vad ont det gjorde att ta tillbaks axeln när jag ville räta på mig, ajaj.

Den lilla banan jag hade, två hinder snett igenom och två på vardera långsida

For till stallet idag också, hjälpte Ia att plocka in höbalar i ladan, och så hjälpte jag till med att plocka ner lite tråd till ett staket som skulle ner också. Tog det försiktigt med axeln, men det känns som om rörelse är bra för axeln också, trots att det gör lite ont när jag rör på den ibland. Tittade på när hon löslongerade Drostdy och sen så borstade jag Drostdy också. Jasuska fick vila, jag orkade verkligen inte börja göra i ordning en till häst och rida, så det får bli en annan dag när axeln är i bättre skick. ”Borstade” henne lite i hagen iallafall och flätade hennes svans, så hon fick lite uppmärksamhet iallafall.

Gårdagens trimpass

Igår åkte jag till stallet lite spontant och red, jag ska nämligen hoppa idag och ville rida igenom henne lite för att se hur hon känns i kroppen. Hon var iallafall väldigt fin! Jag hittar fler och fler knappar för varje ridpass, och det känns superroligt att rida just nu. Jag vill få upp hennes kondition och styrka ytterligare så vi kan jobba vidare med galoppen och få den starkare, nu är den lite svag, men vi kämpar vidare.

Igår red jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att få henne på bakdelen och framme för skänkeln. Det gick helt ok. Försökte mig även på skänkelvikningar i trav, jag tycker det är svårare att göra i trav, hon blir lite snabb i traven och rusar iväg = hon hinner typ inte med i traven och tvärningen blir väldigt liten eller ingen alls. Några bra fick vi till iallafall, då fick hon beröm, och jag fick en klapp på huvudet haha :wink:

Det blev mycket galoppfattningar igår, galopperade som längst på 2 volter, men annars fattade jag galopp, galopperade 2-3 språng och så saktade jag av, sen ny fattning igen. Jag red lite mer än en timme igår, oops. Jag som bara skulle känna av hur hon kändes, men jag får se hur hon känns idag. Är hon trött så skuttar vi bara över några små hinder lite lätt, men om hon är pigg så tar vi nog några fler språng! Nu ska jag kila iväg till stan på lite ärenden före jag åker till stallet, talk to you later :smile:

Bild från när jag red henne i Jeppis :heart: